Οι καλύτεροι διάδρομοι τρεξίματος: Βρες τον κατάλληλο για σένα

 

Μπορεί παλαιότερα ένας διάδρομος γυμναστικής να υπήρχε στα περισσότερα σπίτια, καταλαμβάνοντας τεράστιο χώρο χωρίς να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα, όμως από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και έπειτα, πολλοί χρήστες έχουν εκτιμήσει τις δυνατότητες που προσφέρει και έχουν στραφεί στην αγορά σύγχρονων διαδρόμων, προηγμένης τεχνολογίας.

Αν θέλεις λοιπόν να προπονείσαι κάνοντας καθημερινά περπάτημα ή jogging από την άνεση του σπιτιού σου, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, τότε ο διάδρομος είναι η ιδανική λύση.

Όταν έρθει όμως η στιγμή για να αγοράσεις τον δικό σου διάδρομο, προκειμένου να κάνεις μια value for money επιλογή, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου διάφορα κριτήρια.

Εξέτασε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά που θα εξασφαλίσουν ότι ο διάδρομος τρεξίματος θα ανταποκρίνεται στους στόχους που έχεις θέσει και στις ανάγκες σου.

Δες παρακάτω τα βασικά κριτήρια επιλογής ενός διαδρόμου τρεξίματος, καθώς και πρόσθετες τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει, εξυπηρετώντας διαφορετικούς σκοπούς κατά την άσκηση, όπως η ψυχαγωγία σου ή η παρακολούθηση ποικίλων σημαντικών παραμέτρων.

 

 

 

Διάδρομοι τρεξίματος - Βασικά Κριτήρια Επιλογής

Όταν επιλέγεις ένα διάδρομο τρεξίματος, υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβεις υπόψη. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:
 

1. Μέγεθος

Το μέγεθος του διαδρόμου είναι ένα σημαντικό κριτήριο που πρέπει να εξετάσεις για να σιγουρευτείς ότι υπάρχει αρκετός χώρος στο σπίτι σου για τις διαστάσεις του μοντέλου στο οποίο θα καταλήξεις.

Είναι καλή ιδέα να επιλέξεις έναν αναδιπλούμενο διάδρομο γυμναστικής, ο οποίος δεν θα καταλαμβάνει πολύ χώρο όταν δεν χρησιμοποιείται.
 

2. Μέγιστο Βάρος Χρήστη

Έλεγξε το μέγιστο βάρος που υποστηρίζει ο διάδρομος και βεβαιώσου ότι είναι αρκετό για το βάρος σου, προκειμένου να λειτουργεί με ασφάλεια και να έχει μακροζωία.

Σε γενικές γραμμές, το μέγιστο βάρος που θα πρέπει να υποστηρίζει ο διάδρομος είναι 7 έως 12 κιλά περισσότερο από το βάρος σου.
 

3. Ταχύτητα

Είναι λογικό να περιμένεις από έναν διάδρομο τρεξίματος να σου παρέχει τη δυνατότητα άσκησης σε μικρή και σε μεγάλη ταχύτητα, καλύπτοντας κάθε σου αναγκη. Δεν παίζει ρόλο αν είσαι αρχάριος ή όχι, όμως θα πρέπει να διαλέξεις ένα ικανοποιητικό μηχάνημα που θα σε βοηθά να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου.

Εάν σε ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο το περπάτημα ή το jogging, τότε διάλεξε έναν διάδρομο που φτάνει έως τα 10 χιλιόμετρα. Για έντονο τρέξιμο, αναζήτησε ένα μεγαλύτερο εύρος ταχύτητας.

 

4. Μέγεθος Επιφάνειας Βάδισης

Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη το μέγεθος της επιφάνειας πάνω στην οποία θα τρέχεις. Αυτή πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αισθάνεσαι άνετα και να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Για περπάτημα ή jogging, ένας διάδρομος με επιφάνεια τουλάχιστον 40cm πλάτος και 120cm μήκος είναι κατάλληλος, ενώ για έντονο τρέξιμο χρειάζεται τουλάχιστον 50cm x 140cm. Αν το ύψος σου είναι πάνω από 1,80, θα υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη επιφάνεια λόγω του ότι ο διασκελισμός είναι μεγαλύτερος.

Αν έχεις προβλήματα στη μέση ή τα γόνατα, είναι καλό να επιλέξεις διάδρομο με αντικραδασμικό δάπεδο για πιο ομαλή αίσθηση κατά το περπάτημα.

Αναμφίβολα, στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο να μην κοιτάς τον τάπητα, αλλά αποφεύγοντας αυτήν τη συνήθεια, περιορίζεις τον κίνδυνο ζαλάδας και βελτιώνεις την αναπνοή σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
 

5. Κλίση

Η δυνατότητα κλίσης κάνει το διάδρομο να μετακινείται ελαφρώς προς τα πάνω, δυσκολεύοντας το βάδισμα ή το τρέξιμό σου, αυξάνοντας ταυτόχρονα το επίπεδο δυσκολίας της προπόνησής σου.

Θα πρέπει να προσέχεις αν η κλίση είναι μηχανική ή ηλεκτρική. Η ρύθμιση της μηχανικής γίνεται μέσω ενός μοχλού στο κάτω μέρος, ενώ η ηλεκτρική μπορεί να ρυθμιστεί με ένα κουμπί χωρίς να χρειάζεται να διακόψεις την προπόνησή σου.

 

6. Ισχύς Μοτέρ

Καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή ενός ηλεκτρικού διαδρόμου τρεξίματος είναι η ισχύς του μοτέρ, καθώς επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της κύλισης της ταινίας, αλλά και την αίσθηση που προσφέρει.

Επίλεξε έναν διάδρομο με το λιγότερο 1,5 hp σε περίπτωση που έχεις σκοπό να κάνεις περιστασιακή χρήση ή αν προορίζεται κατά κύριο λόγο για περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο.

Αν είσαι έμπειρος και σκοπεύεις να τον χρησιμοποιείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτική βάση, τότε διάλεξε έναν ηλεκτρικό διάδρομο από 3 hp και πάνω.
 

7. Ηλεκτρικός διάδρομος ή μαγνητικός διάδρομος

Όσον αφορά το είδος του διαδρόμου, η διαφορά έγκειται στον τρόπο λειτουργίας της κίνησης του τάπητα. Ο ηλεκτρικός διάδρομος κινείται από μόνος του με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ο μαγνητικός λειτουργεί με την κίνησή του χρήστη.

Ο μαγνητικός είναι συνήθως οικονομικότερος, αλλά απαιτεί περισσότερη προσπάθεια εκ μέρους του χρήστη. Από την άλλη, οι ηλεκτρικοί διάδρομοι προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες και άνετη εμπειρία, ιδίως για αρχάριους.

Για να κάνεις την προπόνησή σου σε έναν ηλεκτρικό διάδρομο με ασφάλεια, μπορείς να τοποθετήσεις τα πόδια σου στις πλαϊνές θέσεις και να περιμένεις να φτάσει την ταχύτητα που έχεις προκαθορίσει, με τα χέρια σου στα στηρίγματα. Μόλις αισθανθείς άνετα, μπορείς να συνεχίσεις ελεύθερα χωρίς στήριγμα.

 

8. Επιπλέον τεχνολογικές δυνατότητες

 

Σύνδεση μέσω Bluetooth

Μερικά μοντέλα διαδρόμων τρεξίματος υποστηρίζουν τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο, ειδικά για να παρακολουθείς την απόδοσή σου.

Όποτε χρησιμοποιείς τον διάδρομο γυμναστικής με bluetooth, γίνεται μεταφορά των δεδομένων της προπόνησης σου σε μια εφαρμογή όπου μπορούν να αποθηκευτούν για να παρακολουθείς την εξέλιξή σου όποτε θέλεις.
 

Υποδοχή USB/MP3

Αν θέλεις να ακούς την αγαπημένη σου μουσική κατά την διάρκεια της προπόνησης σου, διάλεξε έναν διάδρομο με υποδοχή USB / MP3 και ανέβασε τη διάθεσή σου όσο γυμνάζεσαι! 
 

Ενσωματωμένο ηχοσύστημα

Κυκλοφορούν στην αγορά αρκετοί ηλεκτρικοί διάδρομοι έχουν κάποιου είδους σύστημα ψυχαγωγίας, συνήθως ένα ηχοσύστημα που αναπαράγει μουσική. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι εξοπλισμένοι με οθόνες για την παρακολούθηση σειρών και τηλεοπτικών εκπομπών.

 

Έξυπνες λειτουργίες μετρήσεων

Υπάρχουν διάδρομοι γυμναστικής που διαθέτουν έξυπνες λειτουργίες όπως μέτρηση λίπους, παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το σώμα σου.

Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι ηλεκτρικοί διάδρομοι που συναντώνται στα γυμναστήρια διαθέτουν αισθητήρες με ένδειξη των καρδιακών παλμών.

Σε περίπτωση εξειδικευμένων προγραμμάτων και ειδικά αν δεν έχεις για παράδειγμα smartwatch, το καρδιοσυχνόμετρο σε βοηθά σημαντικά στην παρακολούθηση των παραμέτρων της άσκησης.

Πολλοί διάδρομοι γυμναστικής για μέτρηση καρδιακών παλμών έχουν ασύρματο καρδιοσυχνόμετρο με αισθητήρα που τοποθετείται στο στήθος.

 

 

 

Διάδρομοι τρεξίματος - Τελικές σκέψεις

Η επιλογή του κατάλληλου διαδρόμου τρεξίματος εξαρτάται κυρίως από τη χρήση για την οποία προορίζεται και από το διαθέσιμο budget σου.

Βάσει αυτών, θα πρέπει να εξετάσεις στη συνέχεια και τα παραπάνω χαρακτηριστικά για να κάνεις την καλύτερη δυνατή αγορά.

Διάλεξε έναν διάδρομο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σου και απόλαυσε το τρέξιμο ή το περπάτημα στην άνεση του σπιτιού σου.

Διάλεξε τον ιδανικό διάδρομο τρεξίματος που θα σε κάνει να δεις την προπόνηση με άλλο μάτι, πού αλλού; Φυσικά στο Find, το πρώτο Social Market στην Ελλάδα όπου υπάρχουν διάφοροι διάδρομοι τρεξίματος για να επιλέξεις αυτόν που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες σου!

 

 

 

Συχνές ερωτήσεις

 

  1. Τι συντήρηση απαιτούν οι διάδρομοι τρεξίματος;

    Παρόλο που μπορεί να έχεις επιλέξει τον καλύτερο διάδρομο γυμναστικής, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι κι αυτός χρειάζεται τακτική συντήρηση. Η ταινία πρέπει να καθαρίζεται μία φορά τον μήνα με τη χρήση ενός βρεγμένου πανιού ή σφουγγαριού και ο καθαρισμός του μοτέρ θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο.

    Επιπλέον, οι διάδρομοι τρεξίματος απατούν λίπανση ανά 40 ώρες χρήσης ή σχεδόν μία φορά στους τρεις μήνες. Η λίπανση πρέπει να γίνεται βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή.
     
  2. Τι διάρκεια ζωής έχει ένας διάδρομος γυμναστικής;
    Αγοράζοντας έναν διάδρομο γυμναστικής θα πρέπει να υπολογίζεις ότι η διάρκεια ζωής του είναι περίπου 10 έως 12 χρόνια. Γι’ αυτό επίλεξε ένα μοντέλο που θα παρέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγγύηση καλής λειτουργίας.
     
  3. Γιατί είναι καλύτερος ένας διάδρομος αναδιπλούμενος;
    Προκειμένου να εξασφαλίσεις ότι ο διάδρομος τρεξίματος θα χωρέσει στον χώρο που έχεις επιλέξει, θα πρέπει να έχεις κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις. Ένας αναδιπλούμενος διάδρομος μπορεί να ανασηκωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι αποθηκεύεται πολύ ευκολότερα σε σύγκριση με αυτούς στους οποίους ο μηχανισμός και η ταινία είναι μόνιμα οριζόντιοι.
     
  • #diadromoi-gimnastikis
δες όλα τα άρθρα