Τι στρώμα ύπνου να διαλέξεις: Οδηγός αγοράς με Συμβουλές για την επιλογή του καλύτερου στρώματος

 

Ίσως να μην το γνώριζες, αλλά το στρώμα στο οποίο κοιμάσαι κάθε νύχτα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου και, κατ' επέκταση, τη διάθεσή σου καθημερινά. Επομένως, η επιλογή του κατάλληλου στρώματος είναι μια σημαντική απόφαση. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να φανεί μπερδεμένη, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σου παρουσιάσουμε χρήσιμες συμβουλές για να διαλέξεις το κατάλληλο στρώμα που θα σου προσφέρει άνεση και αναζωογόνηση σε κάθε ύπνο!

Aς προχωρήσουμε στο θέμα του ιδανικού μεγέθους στρώματος:

Το μέγεθος του στρώματος αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα προς την εύρεση του ιδανικού στρώματος για εσένα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το στρώμα έχει μήκος 2 μέτρα, αλλά το πλάτος του ποικίλλει. Για να διευκολύνουμε την επιλογή σου, παραθέτουμε έναν πίνακα με τις διαφορετικές διαστάσεις στρώματος και τις αντίστοιχες κατηγορίες:

70-90 cm: Μονό
91-100 cm: Μονό
101-110 cm: Ημίδιπλο
111-120 cm: Ημίδιπλο
121-130 cm: Ημίδιπλο
131-139 cm: Ημίδιπλο
140-150 cm: Διπλό
151-159 cm: Διπλό
160-170 cm: Υπέρδιπλο
171-179 cm: Υπέρδιπλο
180-190 cm: King Size
191-200 cm: King Size

Σημείωση: Συνήθως, οι διαστάσεις των στρωμάτων στο Find αναφέρονται στο μέγεθος του κρεβατιού. Εάν, για παράδειγμα, το κρεβάτι σου έχει διαστάσεις 140x200 cm, τότε θα χρειαστείς ένα στρώμα με τις ίδιες διαστάσεις.

Αν όμως το στρώμα σου αφορά ένα προσαρμοσμένο κρεβάτι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να μετρήσεις τις διαστάσεις αυτού του κρεβατιού. Συνιστούμε να μετρήσεις τον εσωτερικό σκελετό του κρεβατιού σου, αφαιρώντας την εξωτερική πλευρά. Ωστόσο, καλό είναι να υπολογίσεις τις διαστάσεις του στρώματος λίγο πιο μικρές, κατά 1-2 cm, για να διασφαλίσεις εύκολο στρώσιμο και τη δυνατότητα να διπλώνεται το κάλυμμα του κρεβατιού με άνεση στο τέλος του.

 

 

 

Είδη στρωμάτων

Με ελατήρια (Innerspring)

Τα στρώματα με ελατήρια αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη και οικονομική λύση. Αυτά τα στρώματα διακρίνονται σε δύο υποκατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο που τα ελατήρια είναι διαμορφωμένα.

 

Ανοιχτού τύπου (Bonnell)

Στα στρώματα Bonnell, τα ελατήρια στηρίζονται σε μια ατσάλινη ράβδο και ενισχύονται από επάνω και κάτω με βάτες ή αφρό. Η σκληρότητα αυτών των στρωμάτων εξαρτάται από το πάχος και τον αριθμό των ελατηρίων υποστήριξης. Αυτά τα στρώματα, που συχνά χαρακτηρίζονται ως ορθοπεδικά, είναι ιδανικά εάν αναζητάς ένα σκληρό και στιβαρό στρώμα, και το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι οικονομικά. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η παρουσία ελατηρίων τα καθιστά ευαίσθητα στις κινήσεις και τις αναπηδήσεις. Έτσι, εάν κοιμάσαι μαζί με κάποιον άλλο, είναι πιθανό να αντιλαμβάνεσαι τις κινήσεις του.

 

Κλειστού τύπου (Pocket)

Τα στρώματα κλειστού τύπου (Pocket) αποτελούν μια διαφορετική επιλογή από τα στρώματα Bonnell. Σε αυτά τα στρώματα, τα ελατήρια δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, αλλά βρίσκονται μέσα σε υφασμάτινες θήκες που σχηματίζουν σειρές. Συνήθως, έχουν περισσότερα ελατήρια από ένα στρώμα Bonnell και προσφέρουν μια μαλακή και ομαλή αίσθηση.

Αν αναζητάς ένα στρώμα που αντιδρά λιγότερο στις κινήσεις σου και παρέχει μια πιο μαλακή αίσθηση λόγω της καλύτερης διασποράς του βάρους σου, τότε τα στρώματα κλειστού τύπου Pocket είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η ικανότητά τους να απορροφούν την πίεση σε διάφορα σημεία του σώματος σου συμβάλλει στην παροχή ενός άνετου ύπνου, ενώ η ανεξαρτησία των ελατηρίων καθιστά το στρώμα λιγότερο ευαίσθητο στις κινήσεις του συντρόφου σου.

 

Βρες τα καλύτερα ορθοπεδικά στρώματα (Bonnell)

 

Βρες τα καλύτερα ανατομικά στρώματα (Pocket)

 

 

 

Χωρίς Ελατήρια

Τα στρώματα χωρίς ελατήρια προσφέρουν μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά στρώματα που περιλαμβάνουν ελατήρια. Αυτά τα στρώματα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται:

 

Στρώμα Αφρού (foam)

Τα στρώματα από πολυουρεθάνη (αφρό) είναι δημοφιλή και προσφέρουν μια ιδιαίτερη και χαλαρωτική αίσθηση. Αυτά τα στρώματα διαφέρουν σε πυκνότητα, αντίσταση και πόρους για μεταφορά αέρα, προσφέροντας επιλογές για δροσερότερο ή πιο ζεστό ύπνο. Επίσης, σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνεται το memory foam, το οποίο προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος και επιστρέφει στην αρχική του μορφή.

Το memory foam προσφέρει μια αίσθηση βύθισης και αγκαλιάσματος καθώς παραμορφώνεται ανάλογα με το σχήμα του σώματος σου. Επιπλέον, προσφέρει ελάχιστη ή καθόλου μεταφορά ενέργειας, οπότε οι κινήσεις σου δεν θα επηρεάζουν τον σύντροφο σου.

Αντίθετα, ο απλός αφρός δεν προσφέρει το ίδιο βύθισμα και απομόνωση της κίνησης όπως το memory foam, αλλά είναι πιο οικονομικός και διατηρεί λιγότερη θερμότητα. Είναι επίσης λιγότερο ευαίσθητος στη θερμοκρασία.

 

Latex

Τα στρώματα από latex προσφέρουν μια αίσθηση παρόμοια με τον αφρό αλλά υπάρχουν δύο είδη, συνθετικά και φυσικά. Το φυσικό latex προέρχεται από το καουτσουκόδεντρο και θεωρείται υγιεινό και βιολογικό. Είναι γνωστό ότι προσφέρει μια δροσερή αίσθηση και είναι ανθεκτικό.

Η επιλογή μεταξύ αυτών των υλικών εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας για τον ύπνο. Το memory foam προσφέρει μια αίσθηση αγκαλιάσματος και μείωση της μεταφοράς κίνησης, ενώ ο αφρός είναι πιο οικονομικός και δροσερός. Το latex είναι μια υγιεινή και ανθεκτική επιλογή.

 

Βρες τα καλύτερα στρώματα με αφρό (foam)

 

Βρες τα καλύτερα λάτεξ στρώματα (latex)

 

 

 

Ανώστρωμα για άνεση και προστασία στρώματος

Τα ανώστρωματα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να προσθέσουν άνεση και προστασία στο στρώμα τους. Αυτά τα λεπτά στρώματα, τα οποία τοποθετούνται επάνω από το κύριο στρώμα, προσφέρουν πολλά οφέλη:

Επιπλέον Άνεση: Τα ανώστρωματα, ειδικά αυτά με υλικά όπως το memory foam ή ο αφρός, προσφέρουν επιπλέον αντικείμενα για το σώμα σας να αναπαυθεί. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας και να μειώσει τους πόνους στο σώμα.

Προστασία του Κύριου Στρώματος: Το ανώστρωμα λειτουργεί ως φράγμα μεταξύ του σώματός σας και του κύριου στρώματος. Αυτό μπορεί να προστατεύσει το κύριο στρώμα από υγρά, σκόνη, μικροοργανισμούς και φθορές.

Προσαρμογή στον Ύπνο: Αν έχετε ανωστρώματα με memory foam, αυτά προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματός σας και μπορούν να βελτιώσουν τη στήριξη σε σημεία όπως οι ώμοι και τη μέση.

Ευκολία στη Φροντίδα: Σε περιπτώσεις που το ανώστρωμα είναι αποσπώμενο, το εξωτερικό κάλυμμα μπορεί να αφαιρεθεί και να πλυθεί, προσφέροντας ευκολία στη φροντίδα και τη διατήρηση της υγιεινής.

Πριν αγοράσετε ένα ανώστρωμα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις προσωπικές σας προτιμήσεις όσον αφορά το υλικό και το πάχος του ανωστρώματος, καθώς αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και την αίσθηση που προσφέρει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Σκληρό ή μαλακό στρώμα ύπνου;

Η προσωπική προτίμηση για τη σκληρότητα ενός στρώματος είναι πράγματι υποκειμενική, αλλά οι γενικοί κανόνες που παρέχεις είναι πολύ χρήσιμοι για να καθοδηγήσουν την επιλογή.

Είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη την προτιμώμενη θέση ύπνου και τις ανάγκες του σώματός του. Ένα στρώμα που προσφέρει τη σωστή στήριξη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να συμβάλει στην ανακούφιση από πιθανούς πόνους στη μέση ή στην πλάτη. Επίσης, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τις προσωπικές σου προτιμήσεις όσον αφορά την αίσθηση του στρώματος. Κάποιοι προτιμούν την αίσθηση της σκληρότητας, ενώ άλλοι προτιμούν τη μαλακότητα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, και η δυνατότητα να εξατομικεύσεις την επιλογή σου βοηθάει να βρείς το ιδανικό στρώμα για τις ανάγκες σου. Είναι πάντα σημαντικό να δοκιμάσεις τα στρώματα και να συμβουλευτείς έναν ειδικό, πριν κάνεις την τελική επιλογή. Έτσι, μπορείς να βρείς το στρώμα που θα σου προσφέρει τον καλύτερο ύπνο και την πιο άνετη αίσθηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

  • #strwmata-ipnou
  • #anwstromata
δες όλα τα άρθρα