Ο ολοκληρωμένος οδηγός αγοράς laptop για φέτος - Όλα τα brands

 

Αποφάσισες να κάνεις φέτος το “μεγάλο” βήμα και να πάρεις το laptop που πάντα ονειρευόσουν;

Μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή απόφαση, αλλά με τόση πληθώρα επιλογών στην αγορά, και ειδικά το να πετύχεις την τέλεια ισορροπία μεταξύ χαρακτηριστικών και τιμής, η διαδικασία περιπλέκεται.

Είτε προορίζεται για το σχολείο, τη δουλειά, το gaming, ή απλά για να απολαύσεις τον ελεύθερο σου χρόνο, το laptop σου πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά!

Για αυτό ετοιμάσαμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου και να εξετάσεις προσεκτικά κατά τη διαδικασία επιλογής.

Εξοικειώσου λοιπόν με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά και εξέτασε τις καλύτερες προτάσεις laptop του 2024 για κάθε budget και χρήση.

Με αυτόν τον οδηγό, η αγορά laptop θα γίνει “παιχνίδι” και θα βρεις εύκολα τον ιδανικό φορητό υπολογιστή που θα συμβαδίζει απόλυτα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου.

 

 

 

Κύρια Χαρακτηριστικά Ενός Laptop 

 

1. Μέγεθος και Ανάλυση Οθόνης

Ένας σημαντικός λόγος για την αγορά ενός φορητού υπολογιστή είναι η φορητότητα, καθώς αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που τον διαφοροποιεί από έναν σταθερό υπολογιστή.

Το μέγεθος της οθόνης είναι σημαντικό παράγοντας που επηρεάζει τη φορητότητα, καθώς μεγαλύτερη οθόνη συνεπάγεται και μεγαλύτερο βάρος.

Για εκείνους που αναζητούν ένα μικρό και ελαφρύ φορητό υπολογιστή για να τον μεταφέρουν εύκολα, ιδανικό είναι ένας φορητός υπολογιστής με οθόνη μικρότερη των 15 ιντσών.

Συνήθως αυτοί οι φορητοί υπολογιστές προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, βοηθώντας έτσι στην ευκολία μεταφοράς και χρήσης χωρίς την ανάγκη συχνής φόρτισης.

Από την άλλη πλευρά, για εκείνους που χρειάζονται έναν φορητό υπολογιστή για γραφιστικές εργασίες, προβολή ταινιών ή gaming, μια μεγαλύτερη οθόνη είναι αναγκαία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται ένας φορητός υπολογιστής με οθόνη από 15 έως 17 ίντσες για άνετη χρήση.

Ωστόσο, η ανάλυση της οθόνης δεν χρειάζεται να σε απασχολήσει ιδιαίτερα, καθώς μια υψηλή ανάλυση σε μια τόσο μικρή οθόνη μπορεί να καθιστά τα γραφικά πολύ μικρά και να επηρεάζει αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου.

Έτσι, συνήθως η ιδανική ανάλυση για έναν φορητό υπολογιστή είναι τα 1080p, προσφέροντας ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Από την άλλη, το πάνελ της οθόνης είναι αρκετά σημαντικό. Το IPS πάνελ προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας, έντονα χρώματα, εξαιρετικές γωνίες θέασης και υψηλή φωτεινότητα. Αντίθετα, τα TN πάνελ προσφέρουν χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, αλλά είναι συνήθως πιο οικονομικά.

 

2. Κάρτα γραφικών

Η κάρτα γραφικών σε συνδυασμό με την οθόνη επηρεάζουν την ανάλυση και την ποιότητα της εικόνας που βλέπεις στο laptop σου.

Εάν προορίζεις το laptop για απλές καθημερινές εργασίες ή για το γραφείο, όπως τη χρήση των προγραμμάτων Word ή Excel, είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα laptop με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών συνήθως είναι ενσωματωμένη στον επεξεργαστή και είναι κατάλληλη για απλές καθημερινές εφαρμογές.

Στο gaming η κάρτα γραφικών παίζει σημαντικό ρόλο. Οι επεξεργαστές AMD συχνά παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στο gaming λόγω των καλύτερων ενσωματωμένων καρτών γραφικών που διαθέτουν.

Επιπλέον, οι επεξεργαστές Intel της 11ης γενιάς με γραφικά Iris Xe μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές επιδόσεις σε παιχνίδια.

Για ελαφριά παιχνίδια όπως το League of Legends, ένας φορητός υπολογιστής με ενσωματωμένες κάρτες γραφικών μπορεί να είναι αρκετός.

Ωστόσο, για πιο απαιτητικά παιχνίδια, η επιλογή μιας κάρτας γραφικών Nvidia, είτε στις κατηγορίες GTX είτε RTX, είναι απαραίτητη για την καλύτερη δυνατή εμπειρία gaming.

Συνολικά, οι κάρτες γραφικών Nvidia προσφέρουν ευρεία γκάμα επιλογών για gaming σε φορητούς υπολογιστές, από τις MX μέχρι τις RTX κάρτες, καθιστώντας τους ιδανικούς για διάφορες ανάγκες και προσδοκίες.

 

3. Μνήμη RAM

Στην αγορά των φορητών υπολογιστών συναντάμε μοντέλα με μνήμη RAM που ξεκινά από τα 4GB. Ωστόσο, ακόμα και για τις απλούστερες εργασίες όπως η χρήση γραφείου, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο ή η παρακολούθηση ταινιών, συνιστάται τουλάχιστον 8GB RAM για απρόσκοπτη εμπειρία.

Τα 4GB RAM θεωρούνται πλέον ανεπαρκή, ειδικά εάν χρησιμοποιούμε πολλά παράθυρα ή καρτέλες στον browser ταυτόχρονα.

Η ποσότητα της μνήμης RAM που θα χρειαστούμε εξαρτάται από τη χρήση μας:

  • Μνήμη RAM: Τουλάχιστον 4GB
     - Προτεινόμενη χρήση: Βασική χρήση, περιήγηση στο διαδίκτυο, αναπαραγωγή περιεχομένου (μουσική, ταινίες κλπ).
  • Μνήμη RAM: Τουλάχιστον 8GB
     - Προτεινόμενη χρήση: Αναπαραγωγή περιεχομένου, ερασιτεχνική επεξεργασία βίντεο και φωτογραφιών, δημιουργία μουσικής, ελαφρύ gaming.
  • Μνήμη RAM: Τουλάχιστον 16GB
     - Προτεινόμενη χρήση: Επαγγελματική επεξεργασία βίντεο και φωτογραφιών, δημιουργία μουσικής, χρήση εφαρμογών γραφιστικής.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της μνήμης RAM και του αποθηκευτικού χώρου. Η μνήμη RAM αφορά την προσωρινή αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και παράλληλων εργασιών σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

 


4. Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής αποτελεί τον "εγκέφαλο" του υπολογιστή, εκτελώντας όλες τις διεργασίες του. Στην αγορά laptop, οι κύριες εταιρείες που προσφέρουν επεξεργαστές είναι η Intel, η AMD και η Apple.

Η επιλογή του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών είναι κρίσιμη για τις επιδόσεις του laptop και δεν προσφέρεται επιλογή αναβάθμισης στο μέλλον, οπότε θα πρέπει εξαρχής να διαλέξεις τον καλύτερο δυνατό με βάση τις ανάγκες σου.

Τα M1 chips της Apple προσφέρουν αξιόλογες επιδόσεις σε εργασίες επεξεργασίας εικόνας και βίντεο, ενώ η Intel και η AMD προσφέρουν επεξεργαστές για τα υπόλοιπα laptop της αγοράς.

Οι επεξεργαστές Ryzen 3 και Intel i3 απευθύνονται σε βασικές εργασίες γραφείου και απλές εφαρμογές, ενώ οι Ryzen 5 και Intel i5 είναι κατάλληλοι για πιο απαιτητικές εργασίες όπως η επεξεργασία εικόνας και ο προγραμματισμός.

Οι Ryzen 7 και Intel i7 αντιμετωπίζουν πιο απαιτητικές εργασίες όπως ο 3D σχεδιασμός, ενώ οι Ryzen 9 και Intel i9 προσφέρουν υψηλές επιδόσεις για ακραίες χρήσεις.

 

5. Λειτουργικό σύστημα

Όταν πρόκειται για την επιλογή λειτουργικού συστήματος για το laptop σου, η απόφαση μεταξύ Windows και macOS είναι από τις κρισιμότερες. Κάθε λειτουργικό έχει τα πλεονεκτήματά του και τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως το ChromeOS, ή ακόμα και η επιλογή ενός laptop χωρίς λειτουργικό.

Πάμε να δούμε μερικές λεπτομέρειες για το καθένα, αλλά και για τι χρήση συνιστάται:

Windows

  • Το λειτουργικό σύστημα Windows είναι το πιο δημοφιλές και διαδεδομένο, προσφέροντας ευρεία ποικιλία εφαρμογών και εύκολη πρόσβαση σε αυτές.
  • Είναι η προτεινόμενη επιλογή για gaming, καθώς υποστηρίζει τα περισσότερα παιχνίδια.
  • Είναι επίσης η καλύτερη επιλογή για όσους αναζητούν ποικιλία σε μοντέλα, χαρακτηριστικά και τιμές.
  • Δημοφιλείς σειρές περιλαμβάνουν τα Lenovo ThinkPad, Asus Vivobook, Asus Zenbook και Lenovo Ideapad 3.

MacOS

  • Το λογισμικό MacOS είναι αποκλειστικά διαθέσιμο στα Macbook της Apple και προσφέρει premium εμπειρία χρήσης.
  • Είναι η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν και άλλες συσκευές της Apple και θέλουν συμβατότητα μεταξύ τους.
  • Ιδανικό για επεξεργασία εικόνας και βίντεο.

Chrome OS

  • Το λογισμικό Chrome OS της Google είναι σχεδιασμένο για browsing στο Internet και χρήση εφαρμογών cloud. 
  • Είναι η κατάλληλη επιλογή για απλές λειτουργίες browsing και πρόσβαση σε cloud υπηρεσίες.

Linux

  • Το λειτουργικό σύστημα Linux προσφέρει ανοιχτού τύπου κώδικα και ποικιλία επιλογών, αλλά είναι πιο προχωρημένο για τον απλό χρήστη.

 

6. Σκληρός Δίσκος - Αποθηκευτικός χώρος

Ο σκληρός δίσκος αποτελεί το μέρος όπου αποθηκεύονται τα αρχεία σου στο laptop. Στην αγορά υπάρχουν δύο είδη σκληρών δίσκων: οι SSD, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των σκληρών δίσκων λόγω της πιο σύγχρονης τεχνολογίας τους, και οι HDD, οι οποίοι είναι πιο παλιάς τεχνολογίας και χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά σήμερα.

Αν χρησιμοποιείς το cloud για την αποθήκευση των αρχείων σου και δεν αποθηκεύεις μεγάλο όγκο δεδομένων στον υπολογιστή σου, ένας αποθηκευτικός χώρος 128GB είναι μια καλή επιλογή.

Ωστόσο, εάν αποθηκεύεις πολλά αρχεία, όπως φωτογραφίες και βίντεο, τότε θα πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο με μεγαλύτερη μνήμη αποθήκευσης, πάνω από 256GB. Για gamers ή δημιουργούς περιεχομένου, συνιστάται ένας αποθηκευτικός χώρος μεγαλύτερος από 512GB.

 

 

 

Αγορά ενός Laptop ανάλογα με τη χρήση

Ας δούμε παρακάτω τις κορυφαίες προτάσεις μας για Laptop και Brands ανά κατηγορία και αναλόγως της χρήσης για την οποία προορίζονται:

 

Laptop για gaming

Αν ψάχνεις ένα laptop για gaming και το budget σου είναι κάτω από 700€, θα πρέπει να επιλέξεις μοντέλα με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

Σε αυτήν την κατηγορία θα βρεις laptop με αποθηκευτικό χώρο 8GB RAM, 256GB ή 512GB, IPS οθόνη και Windows ως το προεπιλεγμένο λειτουργικό σύστημα.

 

Laptop για φοιτητές

Αν είσαι μαθητής, φοιτητής ή είσαι επαγγελματίας που κάνεις κυρίως εργασίες γραφείου, κλήσεις, παρακολούθηση ταινιών, σερφάρισμα στο διαδίκτυο και multitasking, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε ένα laptop με καλύτερο επεξεργαστή μέχρι 600€.

Σε αυτήν την κατηγορία θα βρεις μοντέλα με Intel i3 ή Ryzen 3 επεξεργαστές, 8GB ή 16GB RAM, 256GB ή 512GB SSD αποθηκευτικό χώρο και οπωσδήποτε οθόνη IPS.

Σε αυτήν την τιμή, τα Windows είναι η προτιμώμενη επιλογή, ενώ όλα τα μοντέλα θα μπορούν να υποστηρίξουν ελαφριά παιχνίδια με την ενσωμάτωση κάρτας γραφικών.

 

Οικονομικά Laptop 

Αν ψάχνεις ένα οικονομικό laptop με ένα budget όχι πάνω από 350€, και για απλές εργασίες όπως social media, σερφάρισμα στο διαδίκτυο και ελαφριά χρήση γραφείου, μπορείς να επιλέξεις μοντέλα που τρέχουν είτε ChromeOS είτε Windows, με οθόνη 14’’ ή 15’’. Σε αυτήν την κατηγορία θα βρεις laptop με 4GB RAM και έως 128GB αποθηκευτικό χώρο, που αρκούν για τις βασικές εργασίες.

 

Laptop για γραφίστες

Τα laptop με ισχυρή ξεχωριστή κάρτα γραφικών και επεξεργαστές "H" υψηλών επιδόσεων μπορούν να ανταπεξέλθουν σε απαιτητικές εργασίες. Αυτοί οι επεξεργαστές, σε συνδυασμό με την ξεχωριστή κάρτα γραφικών, τα καθιστούν κατάλληλα και για επαγγελματική χρήση σε εργασίες όπως η επεξεργασία βίντεο, το rendering, το 3D rendering και το CAD.

Αν δεν έχεις περιορισμούς στο budget και επιδιώκεις απόλυτες επιδόσεις είτε στο gaming είτε στον επαγγελματικό τομέα, τότε σε αυτήν την κατηγορία θα βρεις high-end επεξεργαστές όπως οι Intel i7/i9 ή οι Ryzen 7/9, σε συνδυασμό με τις καλύτερες διαθέσιμες κάρτες γραφικών για laptop. Τα μοντέλα εδώ διαθέτουν επίσης μνήμη RAM από 16GB έως 64GB και αποθηκευτικό χώρο έως 2TB SSDs.

 

Που θα βρω το Laptop που μου ταιριάζει

Ελπίζουμε ο αναλυτικός αυτός οδηγός να σε κατατόπισε κατάλληλα ώστε να επιλέξεις εύκολα και γρήγορα το laptop που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, αλλά και στον τρόπο ζωής σου.

Για να μη χαθείς μέσα στην πληθώρα των φυσικών και διαδικτυακών καταστημάτων μέχρι να βρεις το laptop που είναι για σένα, μπες στο Find.gr, το πρώτο Social Market στην Ελλάδα.

Εκεί θα βρεις εκατοντάδες Laptops & Αξεσουάρ για να διαλέξεις αυτα που σου ταιριάζουν, ενώ μπορείς να παρακολουθήσεις Live Shopping, κάνοντας τις αγορές σου με πλήρη ασφάλεια. 

 

Διάλεξε το δικό σου Laptop

 

 

 

Συχνές ερωτήσεις

 

1. Ποια επιπλέον χαρακτηριστικά θα χρειαστεί να εξετάσω κατά την αγορά ενός laptop;

Μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά που καλό είναι να εξετάσεις πριν επιλέξεις το laptop που θα αγοράσεις είναι τα εξής:

Συνδεσιμότητα:

Εξέτασε την έκδοση WiFi και Bluetooth του laptop, με προτίμηση στο WiFi 6 και το Bluetooth 5.0.
Έλεγξε τις διαθέσιμες θύρες σύνδεσης και αν χρειάζεσαι περισσότερες, σκέψου την αγορά ενός dock station.

Φορητότητα:

Αν σκοπεύεις να μεταφέρεις το laptop, λάβε υπόψη το βάρος, το υλικό κατασκευής και τις διαστάσεις του.
Απόφυγε τα βαριά μοντέλα, με προτίμηση σε ελαφριές εκδόσεις που ζυγίζουν μεταξύ 1,5 - 2 kg.

Ασφάλεια:

Πέραν του προγράμματος antivirus, εξέτασε επιπλέον μέτρα ασφαλείας όπως το δακτυλικό αποτύπωμα, διαχείριση κωδικών, περιβάλλον VPN και ασφάλεια BIOS.
 

2. Ποια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα χρειαστώ αφού κάνω την αγορά;

Τα βασικά αξεσουάρ laptop που καλό είναι να αγοράσεις για να αναβαθμίσεις την εμπειρία χρήσης του laptop σου, να διευκολύνεις την καθημερινότητά σου, αλλά και να το προστατεύεις κατάλληλα είναι:

1. Θήκη προστασίας: Μια θήκη ή ένα backpack για να μεταφέρεις το laptop σου με ασφάλεια.

2. Ποντίκι ή trackpad: Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, μπορείς να προσθέσεις ένα ποντίκι ή ένα εξωτερικό trackpad για πιο άνετη χρήση.

3. Εξωτερικός σκληρός δίσκος: Για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο και αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου.

4. Ασύρματα ακουστικά ή ηχεία: Για ακρόαση μουσικής ή παρακολούθηση multimedia περιεχομένου χωρίς περιορισμούς.

5. Προστατευτικό οθόνης: Ένα προστατευτικό φιλμ ή γυαλί για την οθόνη του laptop για να αποφύγεις γρατζουνιές ή σπασίματα.

6. Επιπλέον φορτιστής: Ένας επιπλέον φορτιστής για να έχεις στο γραφείο ή στην τσάντα σου, ώστε να μην μείνεις ποτέ χωρίς μπαταρία.

7. USB hub: Ένα USB hub για περισσότερες θύρες σύνδεσης, αν οι ενσωματωμένες θύρες δεν είναι αρκετές για τις ανάγκες σου.


3. Μπορώ να κάνω αναβάθμιση στη μνήμη RAM μετά την αγορά;

Ναι, σε πολλά μοντέλα laptop μπορείς να αναβαθμίσεις τη μνήμη RAM. Αν ένα laptop με μικρή χωρητικότητα RAM, όπως για παράδειγμα μόνο 4GB, μπορείς να το αναβαθμίσεις προσθέτοντας επιπλέον μνήμη. Με μια σχετικά μικρή επένδυση, περίπου 20-30€, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον 4GB RAM, βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις του laptop.

Ωστόσο, πριν προχωρήσεις σε αυτή την απόφαση, είναι σημαντικό να ελέγξεις τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου μοντέλου, για να βεβαιωθείς ότι υποστηρίζει την αναβάθμιση αυτή.

 

  • #laptops
  • #odigos-agoras
δες όλα τα άρθρα