Λάστιχα αυτοκινήτου: Ο μοναδικός οδηγός αγοράς που χρειάζεσαι


Τα ελαστικά αποτελούν ένα από τα πλέον κρίσιμα εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου, καθώς επηρεάζουν την ασφάλεια και την απόδοσή του. Γι' αυτό είναι ουσιώδους σημασίας να κάνεις τη σωστή επιλογή όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσεις τα λάστιχα αυτοκινήτου.

Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει την εξέταση ποικίλων παραγόντων, όπως οι ανάγκες του οχήματός σου, ο τύπος οδήγησης, οι καιρικές συνθήκες και άλλα.

Στον παρακάτω οδηγό αγοράς θα αναλύσουμε λεπτομερώς τα στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου κατά την αγορά ελαστικών, από τις διαστάσεις και τις ετικέτες μέχρι τη συντήρηση και τη φροντίδα τους.

Έτσι, θα κατανοήσεις ποια λάστιχα αυτοκινήτου ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες του οχήματός σου και στον τρόπο οδήγησής σου.

 

 

 

Βασικά κριτήρια για σωστή επιλογή ελαστικών αυτοκινήτου

Πριν αγοράσεις ελαστικά, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τις ανάγκες του αυτοκινήτου σου και να τσεκάρεις κάποια πράγματα, όπως:

1. Τύπος Οχήματος

Η κατηγορία του αυτοκινήτου σου (π.χ. επιβατικό, SUV, ελαφρύ φορτηγό) επηρεάζει την επιλογή των ελαστικών.

2. Κλίμα και Καιρικές Συνθήκες

Η τοποθεσία και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν (βροχή, χιόνι, υψηλές θερμοκρασίες) είναι καίριας σημασίας παράγοντες για την επιλογή ελαστικών.

3. Τύπος Οδικής Χρήσης

Πώς χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο σου; Για καθημερινές μετακινήσεις, ταξίδια ή αγωνιστική οδήγηση; Αυτός ο παράγοντας επίσης επηρεάζει την επιλογή σου.

4. Διαστάσεις

Οι διαστάσεις του ελαστικού αναφέρονται στο πλάτος, την αναλογία ύψους προς πλάτος και τη διάμετρο της ζάντας.

5. Δείκτες Ταχύτητας & Φορτίου

Αυτοί οι δείκτες παραπέμπουν στη μέγιστη ταχύτητα και το μέγιστο φορτίο που μπορεί να υποστηρίξει το λάστιχο αυτοκινήτου.

6. Ετικέτα Κρατήματος σε Βρεγμένο Έδαφος, Θορύβου & Κατανάλωσης Καυσίμου 

Αξιολογεί την οικονομία καυσίμου, την πρόσφυση σε υγρές συνθήκες και τα επίπεδα θορύβου του ελαστικού.

7. Τύποι Ελαστικών

Οι τύποι ελαστικών κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την εποχή και τη χρήση τους, όπως τα all-season, χειμερινά και καλοκαιρινά/θερινά.

Τα καλοκαιρινά λάστιχα αυτοκινήτου είναι κατάλληλα για χρήση κατά τους θερμούς μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Προσφέρουν βελτιωμένη πρόσφυση και ασφάλεια στο στεγνό οδόστρωμα, αλλά μπορεί να χάσουν αποτελεσματικότητα κάτω από τους 7°C, ενώ προσφέρουν μικρότερη πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Παρέχουν επίσης μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και ηχοαπορρόφηση σε σύγκριση με άλλους τύπους ελαστικών.

Τα χειμερινά λάστιχα αυτοκινήτου προσφέρουν αξιόπιστη απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες χιονιού και πάγου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χιονισμένο, παγωμένο ή βρεγμένο έδαφος, προσφέροντας καλή πρόσφυση και έλεγχο του οχήματος.

Τα χειμερινά ελαστικά έχουν χαμηλότερη αντίσταση κύλισης σε χιονισμένες και παγωμένες επιφάνειες, βελτιώνοντας την οικονομία καυσίμου. Ωστόσο, χρειάζονται αλλαγή δύο φορές το χρόνο και προσφέρουν μειωμένη απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα ελαστικά 4 εποχών (all-season) προσφέρουν καλή απόδοση τόσο σε ήπιες καιρικές συνθήκες όσο και σε χειμερινές ή καλοκαιρινές. Ωστόσο, δεν είναι ιδανικά για ακραίες συνθήκες.

Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο το χρόνο χωρίς αλλαγή, φθείρονται πιο γρήγορα και δεν προσφέρουν την ίδια απόδοση σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως τα ειδικά χειμερινά ή θερινά ελαστικά.

8. Ειδικά Χαρακτηριστικά και Σημάνσεις XL / Runflat

Ορισμένα ελαστικά διαθέτουν ειδικά χαρακτηριστικά όπως τα Runflat και τα XL. Τα ελαστικά με σήμανση XL είναι ενισχυμένα για μεταφορά επιπλέον βάρους και συνήθως χρησιμοποιούνται σε βαρύτερα οχήματα όπως τα SUV.

Τα ελαστικά Runflat διαθέτουν ενισχυμένα πλαϊνά που επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να συνεχίσει να κινείται ακόμα και μετά από απώλεια πίεσης στο ελαστικό.

 

 

 

Τελικές σκέψεις

Κατά την επιλογή ελαστικών αυτοκινήτου, πρέπει να επιδιώξεις μια ισορροπία μεταξύ διαφόρων παραγόντων, όπως η ποιότητα κύλισης, η κατανάλωση καυσίμου, ο θόρυβος, η διάρκεια ζωής και η αντοχή του ελαστικού, σε συνδυασμό με την τιμή τους.

Ενώ στα συνεργεία μπορεί να σου προτείνουν επιλογές, θα πρέπει κι εσύ να γνωρίζεις τις ανάγκες του οχήματός σου και να επιλέξεις ανάλογα, καθώς πρόκειται για μια επιλογή που θα επηρεάσει την ασφάλεια και την απόδοση του αυτοκινήτου.

Στο marketplace του Find.gr θα βρεις τα πάντα για το αυτοκίνητο σου. Συγκεκριμένα, διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία σε ποιοτικά λάστιχα αυτοκινήτου για να επιλέξεις αυτά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οχήματος σου, στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Θα βρεις επίσης απαραίτητα αξεσουάρ για τους τροχούς αυτοκινήτου σου, όπως τάσια αυτοκινήτων, τάπες για ζάντες, χιονοαλυσίδες και χιονοκουβέρτες για ασφάλεια παντός καιρού ή λασπωτήρες.

Δεν χρειάζεται να ψάχνεις ατελείωτες ώρες σε φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα για να βρεις αυτό που ψάχνεις. Το πρώτο Social Market στην Ελλάδα είναι γεγονός και μπορείς να κάνεις τις αγορές σου με ασφάλεια, παρακολουθώντας και το Live Shopping!

 

 

 

Συχνές ερωτήσεις

 

1. Ποια είναι η διάρκεια ζωής των ελαστικών αυτοκινήτου;

Η διάρκεια ζωής ενός σετ ελαστικών θεωρητικά κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τρόπος οδήγησης, η κατάσταση των δρόμων και η αποθήκευση του οχήματος. Οδηγώντας με ξεφούσκωτα ελαστικά ή κάνοντας δυναμικές στροφές, η φθορά των ελαστικών αυξάνεται σημαντικά.

Η ποιότητα του καουτσούκ επίσης παίζει ρόλο. Οι μαλακές γόμες προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις αλλά φθείρονται πιο εύκολα, ενώ οι σκληρές γόμες διαρκούν περισσότερο.

Επίσης, η θέση των ελαστικών επηρεάζει τη φθορά τους, με τα μπροστά ελαστικά να φθείρονται συνήθως γρηγορότερα λόγω του μεγαλύτερου φορτίου κατά το φρενάρισμα και τη στροφή.

Τέλος, παρά τον αριθμό των χιλιομέτρων, τα ελαστικά πρέπει να αντικαθίστανται κάθε πέντε χρόνια λόγω της διάβρωσης του καουτσούκ από την ηλιακή ακτινοβολία, καθιστώντας τα ελαστικά ξηρά και ακατάλληλα για χρήση.

 

2. Κάθε πότε και πώς πρέπει να ελέγχω την πίεση του αέρα στα λάστιχα αυτοκινήτου;

Η πίεση του αέρα στα ελαστικά πρέπει να ελέγχεται τακτικά για να διατηρηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.

Συνήθως, συνιστάται έλεγχος κάθε δύο εβδομάδες έως έναν μήνα. Η σωστή πίεση αέρα αναγράφεται συνήθως σε ένα μεταλλικό πινακίδιο στο σασί του αυτοκινήτου, κοντά στον οδηγό.

Η υποβάθμιση της πίεσης του αέρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και άνιση φθορά των ελαστικών, με τα πλευρικά μέρη να φθείρονται υπερβολικά.

Από την άλλη πλευρά, υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει άνιση φθορά, με το κέντρο του ελαστικού να φθείρεται περισσότερο και να μειώνεται η πρόσφυση.

Ο κανονικός έλεγχος της πίεσης μπορεί επίσης να ανιχνεύσει διαρροή στα ελαστικά. Αν παρατηρηθεί σταθερή μείωση της πίεσης σε ένα ελαστικό, αυτό μπορεί να υποδεικνύει πιθανή διαρροή, η οποία απαιτεί επίσκεψη σε εξειδικευμένο συνεργείο.

 

3. Πώς μπορώ να μάθω την ημερομηνία παραγωγής του ελαστικού αυτοκινήτου;

Για να μάθεις την ημερομηνία παραγωγής ενός ελαστικού, ψάξε για έναν τετραψήφιο αριθμό στη σήμανση DOT του ελαστικού. Τα δύο πρώτα ψηφία αντιστοιχούν στην εβδομάδα παραγωγής και τα δύο τελευταία στο έτος παραγωγής.

Για παράδειγμα, αν ο κωδικός είναι "4020", τότε το ελαστικό παράχθηκε την 40η εβδομάδα του έτους 2020.

 

4. Μπορεί η ρεζέρβα να αντικατασταθεί από το κιτ φουσκώματος για τα λάστιχα αυτοκινήτου;

Ναι, το κιτ φουσκώματος μπορεί να αντικαταστήσει τη ρεζέρβα σε ορισμένα οχήματα. Αυτό το κιτ γεμίζει το λάστιχο με αέρα ή αφρό, επιτρέποντας στον οδηγό να φτάσει σε ένα σημείο επισκευής χωρίς την ανάγκη για ρεζέρβα.

Για καθημερινή οδήγηση στην πόλη, αυτό το κιτ είναι επαρκές. Ωστόσο, σε περιπτώσεις μεγαλύτερων βλαβών στο ελαστικό που δεν μπορούν να επισκευαστούν με το κιτ, η ρεζέρβα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.

 

5. Πώς κατηγοριοποιούνται τα λάστιχα αυτοκινήτου βάσει της χάραξης του πέλματος;

Η χάραξη του πέλματος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των ελαστικών, καθώς επηρεάζει την πρόσφυση στο οδόστρωμα και τη συμπεριφορά τους σε διάφορες συνθήκες.

Με βάση τη χάραξη του πέλματος, υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ελαστικών:

1. Συμμετρικός: Κατάλληλος για μικρά επιβατικά αυτοκίνητα και οδήγηση σε αστικό περιβάλλον. Προσφέρει μακράς διάρκεια ζωής, καλό κράτημα και άνεση, αλλά μπορεί να υστερεί σε υγρές συνθήκες.

2. Ασύμμετρος: Κατάλληλος για αυτοκίνητα με υψηλές επιδόσεις. Προσφέρει καλή πρόσφυση και επιδόσεις σε βρεγμένο οδόστρωμα, αλλά συνήθως έχει μικρότερη διάρκεια ζωής και είναι λιγότερο οικονομικό.

3. Κατευθυντικός: Κατάλληλος για υψηλές ταχύτητες και βρεγμένες συνθήκες. Προσφέρει καλή απόδοση στην πρόσφυση και την οδηγική σταθερότητα, αλλά είναι ευαίσθητος στα χτυπήματα λόγω της κατασκευής του.

 

  • #xionalisides
  • #lastixa-autokinitou
  • #tasia-autokiniton
δες όλα τα άρθρα