Κοριοί στα στρώματα ύπνου: 7 τρόποι για να τους αντιμετωπίσεις

 

Οι κοριοί είναι παράσιτα που ζουν στα στρώματα και έλκονται από τη ζεστασιά και το ανθρώπινο αίμα.

Δεν μπορούν να πετάξουν, αλλά μπορούν να κινηθούν γρήγορα και να αναρριχηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων και των ταβανιών.

Οι κοριοί αναπαράγονται αρκετά γρηγορότερα σχετικά με άλλα ζωύφια. Κατά τη διάρκεια της περίπου 12μηνης ζωής της, κάθε θηλυκό γεννά 200 έως 500 λευκά αυγά. Μετά από 4-5 εβδομάδες, γίνεται ένας ενήλικος κοριός.

Οι κοριοί στο στρώμα και στο χώρο σου έρχονται μέσω των αποσκευών, των ρούχων και των υφασμάτων. Δώσε έξτρα προσοχή αν γυρνάς από κάποιο ταξίδι!

Fun Fact: Μπορούν να αντέξουν έως πολλούς μήνες χωρίς καθόλου τροφή. Οπότε καλύτερα να μην επαναπαυόμαστε αν δεν βλέπουμε τσιμπήματα πάνω μας.

Είναι ζωτικής σημασίας να μπορείς να αναγνωρίζεις αυτά τα παράσιτα. Είναι κοκκινωπά-καφέ, επίπεδα και έχουν περίπου το μέγεθος ενός σπόρου μήλου. Δημιουργούν κνησμώδεις πληγές και μπορεί να είναι δύσκολο να απαλλαγείς από αυτές και από τα συμπτώματα τους.

Από τον προηγούμενο ήδη μήνα έγιναν περισσότεροι γνωστοί οι κοριοί λόγω της εξάπλωσης τους στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι. Έχουν κάνει την εμφάνιση τους ακόμα και στη χώρα μας, οπότε καλύτερα να γνωρίζουμε από τώρα πώς να προφυλαχτούμε.

Η κατανόηση της συμπεριφοράς τους και των προτιμώμενων περιβαλλόντων τους είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπισή τους.
 

 

 

Οικιακές συμβουλές για την επιθεώρηση των κοριών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επιθεωρήσεις σχολαστικά τα στρώματα και μετά σε τακτική βάση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές, τις τούφες και τις σχισμές. Αναζήτησε λεκέδες χρώματος σκουριάς, αποβαλλόμενα δέρματα ή ακόμα και ζωντανούς κοριούς.

Οι μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με το να περιβάλλεις τα στρώματα και τα ελατήρια με καλύμματα που δεν αφήνουν χώρο στα έντομα.

Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων σε τακτική βάση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσής τους.

Αν έχεις αντιληφθεί την παρουσία τους, είτε με συμπτώματα στο σώμα είτε γιατί τα είδες, τότε θα πρέπει αμέσως να ψάξεις για την παρουσία τους στα ακόλουθα σημεία:

 • Σε ρωγμές στο πλαίσιο του κρεβατιού και στο κεφαλάρι ή στον τοίχο
 • Στα στρώματα ύπνου και σε όλες τις πλευρές του
 • Στις βάσεις των επίπλων και των κρεβατιών
 • Ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ
 • Στους αρμούς των επίπλων
 • Ακόμα και μέσα στις ηλεκτρικές πρίζες
 • Κάτω από ταπετσαρία (συνήθως που έχουν κάποιο άνοιγμα)
 • Κάτω από πίνακες και αφίσες στους τοίχους
 • Στα κενά του ξύλινου πατώματος
 • Στα κενά μεταξύ μοκέτας και τοίχου

Η συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσεις ένα φακό και ένα μεγεθυντικό φακό για να περάσεις εξονυχιστικά από όλες αυτές τις περιοχές.

 

 

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι κοριοί στα ξενοδοχεία;

Για τη βιομηχανία φιλοξενίας, τα προληπτικά μέτρα είναι το κλειδί. Οι τακτικές επιθεωρήσεις και η εκπαίδευση του προσωπικού είναι απαραίτητες. Ιδιαίτερα τώρα με την εξάπλωση τους σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Πρέπει να εφαρμόζεται ένα αυστηρό πρωτόκολλο για τον έλεγχο και την απεντόμωση - αποστείρωση των δωματίων για την πρόληψη της προσβολής από κοριούς.

Η άμεση απομόνωση (συνήθως με τα εξειδικευμένα συνεργεία) είναι απαραίτητες ενέργειες εάν διαπιστωθεί προσβολή για να αποτραπεί η εξάπλωση και σε άλλα δωμάτια του ξενοδοχείου.

 

 

 

Επιχειρηματικές λύσεις με στρατηγικές πρόληψης!

Οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρούν αυστηρή καθαριότητα και να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα.

Οι τακτικές επιθεωρήσεις καταπολέμησης παρασίτων, η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τα σημάδια των κοριών και η διασφάλιση του τακτικού ελέγχου και της απολύμανσης των επίπλων και των στρωμάτων μπορούν να αποτρέψουν μεγάλης κλίμακας προσβολές.

 

 

 

Μέθοδοι DIY: Οικιακές θεραπείες

Αρκετές θεραπείες DIY μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των προβλημάτων από τους κοριούς.

Η επεξεργασία με ατμό των μολυσμένων περιοχών μπορεί να σκοτώσει αποτελεσματικά τους κοριούς αλλά και τα αυγά τους, τα οποία δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μια φυσική σκόνη ή ένα ειδικό σπρέι μπορεί να αφυδατώσει και να σκοτώσει τους κοριούς καταστρέφοντας το εξωτερικό τους κέλυφος. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι ενδέχεται να μην εξαλείψουν εντελώς μια μόλυνση.

 

 

Allerg-Stop Spray για Ψύλλους / Κοριούς 500ml

Allerg-Stop Spray για Ψύλλους / Κοριούς 500ml

 • Έχεις το προϊόν;

  Παρουσίασε το σε fast video.

Μια λύση είναι αυτό το οικονομικό και αποτελεσματικό βιοκτόνο απωθητικό σπρέι κατά των ψύλλων αλλά και των κοριών. Χρησιμοποίησε το πάνω σε όλες τις επιφάνειες.

 

 

 

Αντιμετώπιση των κοριών με φάρμακα

Οι πυρεθρίνες και τα πυρεθροειδή είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τον έλεγχο των παρασίτων και των εντόμων γενικά σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους.

Οι πυρεθρίνες είναι βοτανικά εντομοκτόνα που παράγονται από τα άνθη των χρυσάνθεμων.

 

 

 

Αντιμετώπιση των κοριών χωρίς φάρμακα

Μια μέθοδος καταπολέμησης κοριών, χωρίς φάρμακα, είναι η θερμική απεντόμωση.

Η θερμική απεντόμωση γίνεται είτε τοπικά αν εντοπιστούν οι φωλιές τους ή γνωρίζουμε σε ποια σημεία εντοπίζονται συχνότερα, με υπέρθερμο ατμό, είτε με εξειδικευμένες θερμαντικές συσκευές.

 

 

Ατμοκαθαριστής ηλεκτρικός 800w

Ατμοκαθαριστής ηλεκτρικός 800w

 • Έχεις το προϊόν;

  Παρουσίασε το σε fast video.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πολύ απλό και οικονομικό ατμοκαθαριστή των 800w ο οποίος απελευθερώνει αρκετά μεγάλη θερμοκρασία.

 

 

 

Επαγγελματική εξόντωση: Πότε να ζητήσεις βοήθεια;

Οι επίμονες προσβολές συχνά απαιτούν επαγγελματική παρέμβαση. Οι εξολοθρευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένες τεχνικές, όπως θερμικές επεξεργασίες ή υποκαπνισμό, για να εξαλείψουν αποτελεσματικά τους κοριούς.

Η τεχνογνωσία τους μπορεί να εξασφαλίσει μια ενδελεχή απομάκρυνση, ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις σε νοικοκυριά, ξενοδοχεία ή επιχειρήσεις.

 

 

 

Χημικές θεραπείες που λειτουργούν

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι χημικές θεραπείες μπορεί να είναι επιτυχείς. Ωστόσο, απαιτείται σύνεση και βοήθεια από ειδικούς, ιδίως στο σπίτι.

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανές ανησυχίες για την υγεία των κατοίκων, οι χημικές ουσίες θα πρέπει να χορηγούνται από ειδικούς με άδεια.

 

 

 

Παρακολούθηση μετά τη “θεραπεία”

Η συνεπής παρακολούθηση μετά από οποιαδήποτε “θεραπεία” είναι απαραίτητη. Κάνε επιθεώρηση εκ νέου τις περιοχές που έχουν υποστεί την απολύμανση για να επιβεβαιώσεις ότι οι κοριοί έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

Επιπλέον, προληπτικές ενέργειες όπως ο καθαρισμός, η μείωση της ακαταστασίας και το συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή επαναλαμβανόμενων προσβολών.

Οι μολύνσεις από κοριούς μπορεί να είναι ενοχλητικές και δύσκολο να απομακρυνθούν. Κατά την αντιμετώπιση αυτών των παρασίτων, η γρήγορη δράση είναι ζωτικής σημασίας.

Είναι σημαντικό για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις εταιρείες να αναγνωρίζουν τις ενδείξεις και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Ενώ οι λύσεις do-it-yourself μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, για σοβαρές προσβολές μπορεί να απαιτείται επαγγελματική βοήθεια.

 

 • #entomoktona-entomoapw8htika-xwrou
 • #atmokatharistes
 • #korioi
 • #parasita
δες όλα τα άρθρα