📖 Η Ιστορία των Γυαλιών Ηλίου: Στυλ και Προστασία!

 

Τα γυαλιά ηλίου είναι πολύ περισσότερα από ένα μόδας αξεσουάρ - είναι ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας και στυλ. Ας ρίξουμε μια ματιά στη συναρπαστική ιστορία πίσω από αυτά τα αναπόσπαστα αξεσουάρ.

 

 

Αρχαία Χρόνια: Ρωμαίος αυτοκράτορςα Νέρων

Οι πρώτη χρήση γυαλιών ηλίου χρονολογείται στην αρχαιότητα, με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρων να αποτελεί έναν από τους πρώτους γνωστούς χρήστες. Στον αγώνα των μονομάχων στο Κολοσσαίο, ο Νέρων παρακολούθησε τα γεγονότα με τη βοήθεια γυαλισμένων πράσινων πετραδιών που κρατούσε μπροστά στα μάτια του.

Παρόλα αυτά, τα πρώτα γυαλιά ηλίου ως ένα αναγνωρίσιμο αξεσουάρ υπάρχει στον Μεσαίωνα, μεταξύ των ετών 1268 και 1289. Μια από τις πρώτες οπτικές καταγραφές αυτών των πρώιμων γυαλιών ηλίου βρίσκεται σε έναν πίνακα του Tommaso da Modena, ο οποίος τον ζωγράφισε το 1352. Στον πίνακα, ένα ανθρώπινο πρόσωπο φορά γυαλιά ηλίου, καταγράφοντας την πρώτη εικόνα με αυτό το αξεσουάρ.

 

 

 

Η Εποχή της Μόδας (19ος αιώνας)

Τα γυαλιά ηλίου άρχισαν να γίνονται πιο δημοφιλή κατά τον 19ο αιώνα, όταν κατασκευαστές άρχισαν να προσφέρουν σχέδια που συνδύαζαν στιλ και προστασία. Το 1929, η εταιρεία Foster Grant πρωτοκυκλοφόρησε τα πρώτα πραγματικά προσιτά γυαλιά ηλίου στις ΗΠΑ.

 

Κορυφαία Γυαλιά Ηλίου

 

Ξύλινα Γυαλιά Ηλίου

 

Παιδικά Γυαλιά Ηλίου

 

 

 

Το 20ός αιώνας και Η Συνεχής Εξέλιξη

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, τα γυαλιά ηλίου έγιναν ακόμα πιο δημοφιλή, με ποικίλα σχέδια, σχήματα και χρώματα. Σήμερα, εκτός από τον στιλ, προσφέρουν και προηγμένη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

 

Tα γυαλιά των σταρ!

Τα γυαλιά ηλίου γρήγορα απέκτησαν τον τίτλο του αξεσουάρ της μόδας. Οι αστέρες του Χόλιγουντ πρωτοστάτησαν φορώντας τα, δημιουργώντας τάσεις μόδας και χρησιμοποιώντας τα για να κρύψουν την προσωπική τους ζωή από τα φώτα της δημοσιότητας. Το 1937, τα γυαλιά Aviator έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς η Ray Ban κατασκεύασε γυαλιά ηλίου με αντιθαμβωτική προστασία με τη χρήση πόλωσης. Οι φακοί τους ήταν μεγαλύτεροι, προσφέροντας προστασία στους πιλότους από το έντονο φως που αντανακλούνταν στους πίνακες ελέγχου των αεροσκαφών.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι αστέρες του Χόλιγουντ και οι σχεδιαστές μόδας είχαν τεράστια επιρροή στην αγορά των γυαλιών ηλίου. Σημαντικοί σχεδιαστές υψηλής ραπτικής και διάσημοι ηθοποιοί έβαλαν την υπογραφή τους σε διάφορα μοντέλα, καθιστώντας τα αναπόσπαστο κομμάτι του στυλ κάθε ατόμου που επιθυμούσε να ακολουθήσει τη μόδα.

Jacqueline Kennedy Onassis

 

Marilyn Monroe

 

Audrey Hepburn

 

Lolita

 

Elton John

 

Tom Cruise

 

  • #gialia-hliou
  • #paidika-gialia-iliou
δες όλα τα άρθρα