Η απόλυτη λίστα με τις καλύτερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σου

 

Η ενίσχυση της άμυνας του σώματός μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι υψίστης σημασίας για την καταπολέμηση των εποχιακών κρυολογημάτων και κρυωμάτων.

Μια βασική στρατηγική σε αυτή τη “μάχη” περιλαμβάνει την προστασία και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος με τις σωστές βιταμίνες, την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων προστασίας και φυσικά με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Εδώ θα ανακαλύψεις τις 6 βασικές βιταμίνες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και πρόσθετες συμβουλές για να περάσεις αλώβητος και αλώβητη τη φετινή χειμερινή περίοδο!
 

 

 

1. Βιταμίνη C: Ο πρωταθλητής του ανοσοποιητικού συστήματος

Πρώτα από όλα θα ξεκινήσουμε με τη πιο γνωστή για τις ανοσοενισχυτικές της ιδιότητες, τη βιταμίνη C. Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει κάθε είδους λοιμώξεις.

Βρίσκεται σε αφθονία στα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές και τα φυλλώδη λαχανικά, υποστηρίζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Επίσης, μπορείς να τη βρεις ως συμπλήρωμα διατροφής, διαθέσιμη από διάφορες εταιρείες και σε τουλάχιστον παραπάνω από πέντε διαθέσιμες μορφές. Έτσι θα επιλέξεις αυτές που σου ταιριάζουν καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες που έχεις.

 

 


2. Βιταμίνη D: Διαφορετικά η βιταμίνη του ήλιου!

Συχνά αναφέρεται ως η βιταμίνη του ήλιου, η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συντίθεται στο δέρμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά είναι επίσης διαθέσιμη στα λιπαρά ψάρια, στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα συμπληρώματα διατροφής φυσικά.

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Είναι διαδεδομένη για την εξαιρετική της δράση στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και επίσης στη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη των οστών. Γνωστό συστατικό κατά της οστεοπόρωσης.

Πάντα βέβαια, όπως και με κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής, πρέπει να προσέχεις τους κινδύνους από τυχόν υπερδοσολογία.


 

 

 

3. Βιταμίνη Ε: Ο φύλακας των κυττάρων

Λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε βοηθά στη προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από βλάβες, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Είναι ένα από τα πιο κρίσιμα συστατικά για την υγεία και την ελκυστικότητα της επιδερμίδας. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες της επιτρέπουν να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση και τη φωτογήρανση.

Επιπλέον, διατηρεί το δέρμα του προσώπου ελαστικό και το ενυδατώνει, προστατεύοντάς το από την ξηρότητα.

Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το σπανάκι αποτελούν εξαιρετικές πηγές αυτής της βιταμίνης, υποστηρίζοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Σε συνδυασμό αυτών, μπορείς να ενισχύσεις την ύπαρξη της στον οργανισμό σου μέσα από τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής
 

 

 

 

4. Βιταμίνη Α για θωράκιση των βλεννογόνων μεμβρανών

Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των βλεννογόνων μεμβρανών που λειτουργούν ως φραγμός στις λοιμώξεις.

Φαίνεται να έχει προστατευτικό αντίκτυπο στο πεπτικό σύστημα, τον εγκέφαλο και το αναπνευστικό σύστημα.

Τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α, ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εδώ σου έχουμε όλα τα διαθέσιμα συμπληρώματα διατροφής σε βιταμίνη Α για να επιλέξεις τη μορφή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου!
 

 

 

5. Βιταμίνη Β6: Ο ρυθμιστής των ανοσολογικών αντιδράσεων

Η βιταμίνη Β6 βοηθά σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπιδίων της διατροφής. Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Βρίσκεται στα πουλερικά, τα ψάρια και τα ρεβίθια όπως επίσης και σε συμπληρώματα διατροφής και υποστηρίζει την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοποιητικών κυττάρων, συμβάλλοντας σε έναν ισχυρό αμυντικό μηχανισμό κατά των λοιμώξεων.
 

 

 

6. Βιταμίνη Β12: Το βασικό στοιχείο για το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό του DNA. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή λειτουργία του νευρολογικού συστήματος λόγω του ρόλου της στο σχηματισμό μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Υποστηρίζει τον οργανισμό στην απόκρουση των λοιμώξεων και βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο τον οργανισμό σου με τις κατάλληλες βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής με Βιταμίνη Β12.
 

 

 

Συμβουλές για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

  1. Διατήρησε την καλή υγιεινή: Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής και εξάπλωσης λοιμώξεων.
  2. Μείνε δραστήριος: Ασκήσου τακτικά για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και τη συνολική σου υγεία. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι εκπληκτικές ασκήσεις που μπορείς να τις δεις ως ένα νέο χόμπι.
  3. Ισορροπημένη διατροφή: Κατανάλωσε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά για να διασφαλίσεις ότι ο οργανισμός σου λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.
  4. Επαρκής ξεκούραση: Δώσε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο για να μπορέσει το σώμα σου να ανακάμψει και να ανανεωθεί. 8 ώρες είναι συνήθως η σωστή διάρκεια. Αλλά για καθέναν από εμάς είναι διαφορετικό.
  5. Μείνε ενυδατωμένος: Η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει όλες τις σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος.
  6. Διαχειρίσου το άγχος: Ασκήσου σε δραστηριότητες ανακούφισης από το στρες, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα.

 

 

Πώς θα αποφύγεις το κρυολόγημα αποτελεσματικά

Ενώ η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι ζωτικής σημασίας, η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στους ιούς του κρυολογήματος είναι εξίσου σημαντική!

  1. Απόφυγε τη στενή επαφή: Απομακρύνσου άμεσα από άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος.
  2. Προστατευτικός εξοπλισμός: Φόρα συνέχεια μάσκα σε πολυσύχναστες ή υψηλού κινδύνου περιοχές. Εκτός από τα κοινά κρυολογήματα, κορονοϊός είναι ακόμα εδώ δυνατός.
  3. Ενίσχυσε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα: Διατήρησε τους εσωτερικούς χώρους καλά αεριζόμενους. Ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα σου προτείνουμε να αερίζεις το δωμάτιο ή γενικά το σπίτι σου 2 φορές την ημέρα.
  4. Ισορροπημένη θερμοκρασία: Ντύσου κατάλληλα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες για να αποφύγεις τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του σώματος. Το layering ρούχων είναι σωτήριο.
     

 

 

Η χειμερινή περίοδος δεν χρειάζεται να ισοδυναμεί με το να “πέσεις θύμα” κρυολογήματος και γρίπης.

Οπλίσου με τα σωστά θρεπτικά συστατικά και τις υγιεινές συνήθειες για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Η ενσωμάτωση αυτών των βασικών βιταμινών και η υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια χειμερινή περίοδο που δεν θα είναι μόνο γιορτινή, αλλά και χωρίς κρυολογήματα.
 

  • #vitamines
δες όλα τα άρθρα